Vysoké mrazy sťažujú železničnú dopravu aj na hlavnom ťahu do Košíc

03.02.2012 Celý región

Bratislava 3. februára (TASR) – Vysoké mrazy, ktoré v súčasnosti prevládajú na Slovensku, sťažujú aj železničnú dopravu na hlavnom ťahu z Bratislavy do Košíc. \"Napriek snahe dodržať cestovný poriadok sa môže stať, že niektoré vlaky meškajú,\" upozornila hovorkyňa Železničnej spoločnosti Slovensko (ZSSK) Jana Grešnerová.

Dopravca zaznamenal prípady meškania vlakov najmä v ranných hodinách na východnom a strednom Slovensku. \"Meškania vlakov sa pohybujú od jednej do približne 50 minút. Zaznamenali sme však aj tri meškania nad 100 minút,\" vymenovala Grešnerová.

Železničné koľaje totiž pod vplyvom nízkych rovnako ako aj vysokých teplôt pracujú a dochádza k ich takzvanému lomu, teda praskaniu. Pri zistení takéhoto poškodenie treba koľaj okamžite opraviť, a preto musí byť doprava v danom úseku obmedzená alebo úplne zastavená.

\"Vzhľadom na extrémne poveternostné podmienky v tomto období upozorňujeme cestujúcich, aby počítali s takýmito situáciami a prosíme ich o zhovievavosť,\" dodala Grešnerová. Dopravca sa podľa jej slov cestujúcim za spôsobené problémy ospravedlňuje.

Napríklad z Kysaku do Malej Lodiny opravovali železničiari lom koľaje dnes približne od tretej hodiny ráno do pol desiatej predpoludním. V úseku meškalo 13 vlakov. Najdlhšie oneskorenie trvalo 43 minút. Na trase z Krompách do Margecian zas lom koľaje obmedzil dopravu dnes ráno od 7.05 h takmer do pol deviatej. Meškanie hlásilo šesť vlakov v rozmedzí od sedem až do 122 minút.
 

Vyberte región